De Europese beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. Beleggers deden het rustig aan op de laatste handelsdag van het bewogen tweede kwartaal.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 0,1 procent op 344,59 punten. Daarmee sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter bijna 1 procent lager dan het kwartaal werd begonnen. Op 28 mei bereikte de AEX met 373,31 punten nog de hoogste stand sinds februari 2011.

De Midkap sloot 0,3 procent hoger op 525,35 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt zakten de graadmeters 0,4 tot 0,6 procent.

In de AEX ging het aandeel Imtech 2 procent onderuit. De aandeelhouders van de geplaagde technisch dienstverlener stemden vlak voor het sluiten van de beurs na een urenlange vergadering in met de claimemissie van 500 miljoen euro. Die is noodzakelijk vanwege de honderden miljoenen euro's die verloren gingen door de omvangrijke fraude in Duitsland en Polen, die eerder dit jaar aan het licht kwam.

Imtech liet voorafgaand aan de vergadering weten dat de omzet in de eerste 5 maanden van dit jaar vrijwel onveranderd is gebleven op 2 miljard euro.

Air France-KLM

Air France-KLM stond onderaan in de AEX met een min van bijna 3 procent. Scheidend topman Jean-Cyril Spinetta van Air France gaf vrijdag aan dat de luchtvaartcombinatie nog veel werk heeft te verzetten om weer financieel gezond te worden. De verliezen die bij Air France op het Europese netwerk worden geleden, drukten ook in het tweede kwartaal een zwaar stempel op de resultaten.

Op de lokale markt zakte Macintosh Retail Group na aanvankelijke winst 1 procent. De retailer heeft overeenstemming bereikt met algemeen directeur Peter-Jan Stormmesand van Halfords over de verkoop van de winkelketen per 30 juni. De winkelketen stond al sinds 2011 in de etalage.

De euro was 1,3010 dollar waard, tegen 1,3015 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 97,25 dollar per vat. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 102,82 dollar.