Commissarissen van Imtech hebben vorig jaar uit kostenoverwegingen de tussentijdse controle op de cijfers afgeschaft.

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van een reconstructie van de grote boekhoudproblemen die dit jaar opdoken bij de technisch dienstverlener.

Waarschijnlijk leverde het schrappen van de extra controle ongeveer 1,5 miljoen euro aan besparingen op, aldus het FD. Tot nu toe heeft de boekhoudfraude in Polen en Duitsland de onderneming honderden miljoenen gekost.

De aandeelhouders stemmen vrijdag tijdens de jaarvergadering over een claimemissie van 500 miljoen euro die Imtech wil doen om het ontstane gat in het eigen vermogen te dichten. Het bedrijf heeft sinds de fraude in februari aan het licht kwam zo'n driekwart van zijn beurswaarde verloren.

Omzet

Imtech heeft in de eerste 5 maanden van dit jaar een omzet behaald van 2 miljard euro, vrijwel onveranderd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat maakte Imtech vrijdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Volgens Imtech blijven de marktomstandigheden moeizaam in vooral Duitsland, de Benelux en bij de Marine-divisie. Daardoor blijven de resultaten bij die onderdelen onder druk staan. Bij de divisies Ierland en Groot-Brittannië, de Nordics en ICT gaat het beter, aldus Imtech.

Imtech gaf verder aan in de tweede helft van dit jaar de voordelen te verwachten van de eerder aangekondigde herstructurering.