Nestlé, de grootste voedingsfabrikant in Europa, wil in de komende jaren 20.000 jonge mensen een baan of een stageplek aanbieden.

Het Zwitserse bedrijf wil op deze manier de jeugdwerkloosheid in Europa verminderen en er daarnaast voor zorgen dat er genoeg ervaren mensen zijn om de naoorlogse generatie op te volgen als die met pensioen gaat.

Topman Laurent Freixe van Nestlé presenteerde zijn plan donderdag aan eurocommissaris Laszlo Andor van werkgelegenheid, kort voor de Europese top waarop het probleem van de jeugdwerkloosheid zal worden besproken.

Freixe wil tot 2016 10.000 mensen tot 30 jaar aannemen en daarnaast nog eens 10.000 stage- en opleidingsplaatsen creëren. De onderneming zal ook toeleveranciers aansporen banen te scheppen voor jonge mensen.

Werkgever

Nestlé is nu al een van de grootste werkgevers in Europa, waar 100.000 mensen voor de voedselproducent werken.

Volgens Freixe is de werkloosheid in Griekenland en Spanje nu hoger dan in de Verenigde Staten tijdens de Grote Depressie. Hij wil jongeren uit de getroffen landen daarom een baan aanbieden op een Nestlé locatie in gebieden waar het beter gaat.

Het bedrijf is niet van plan zijn aantal werknemers in Europa met 10.000 uit te breiden, aldus Freixe. De jongeren zullen gedeeltelijk vrijgevallen banen opvullen, maar ook worden aangenomen op locaties waar Nestlé onlangs investeringen heeft aangekondigd, zoals in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.