De effectenbeurs in Tokio is donderdag stevig hoger geëindigd. De hoop dat de Amerikaanse centrale bank langer doorgaat met het opkopen van obligaties en een flinke winststijging van de Chinese industriële bedrijven zorgden voor optimisme onder beleggers.

De Nikkei sloot 3 procent hoger op 13.213,55 punten.

Het Japanse telecombedrijf Softbank klom ruim 4 procent. De Amerikaanse aanbieder van satelliettelevisie Dish Network trekt zich terug uit de overnamestrijd rond Clearwire. Dat bedrijf lijkt daarmee in handen te komen van het Amerikaanse telecomconcern Sprint Nextel, dat op zijn beurt wordt overgenomen door Softbank.

Elders in het Verre Oosten gingen de belangrijke aandelenmarkten ook omhoog. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 1,2 procent hoger, terwijl de All Ordinaries in Sydney 1,6 procent steeg. De Kospi in Seoul klom 2,9 procent onder aanvoering van zwaargewicht Samsung, dat ruim 6 procent meer waard werd.

De Shanghai Composite in China steeg een fractie nadat was gebleken dat de winstgevendheid van de industriële ondernemingen in China in mei met 15,5 procent op jaarbasis is gestegen.