De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag stevig in de plus dankzij een aantal gunstige cijfers over de Amerikaanse economie.

Voordat die cijfers bekendgemaakt werden, halverwege de middag, werden de markten nog in toom gehouden door sombere berichten over de Europese economie. Zo stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dat een echt economisch herstel in de eurozone nog ver weg is.

De AEX-index sloot 1,2 procent hoger op 344,75 punten en de MidKap-index won 1,4 procent tot 524,02 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen respectievelijk 1,3 en 1 procent. De DAX in Frankfurt bleef enigszins achter met een winst van 0,6 procent.

Consumentenuitgaven

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte bekend dat de consumentenuitgaven in de VS in mei met 0,3 procent zijn gestegen. Die bestedingen zijn goed voor ruim 70 procent van de economie. Ook de persoonlijke inkomens namen in mei toe, met 0,5 procent.

Een andere meevaller was een stijging van het aantal voorlopige koopcontracten voor woningen met 6,7 procent in mei. Economen voorspelden een toename van 1 procent ten opzichte van april.

In de ochtenduren werd bekendgemaakt dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in juni daalde tot het laagste niveau ooit. In Italië werden industriële ondernemers somberder over de economie. De recessie in het land zal dit jaar dieper uitvallen dan eerder gedacht, aldus branchevereniging Confindustria.

Eurozone

De Europese Commissie liet weten dat het economische vertrouwen in de eurozone in juni voor de tweede maand op rij toenam. Het gunstige nieuws werd echter tenietgedaan door een onverwachte krimp van de Ierse economie, met 0,6 procent in het het eerste kwartaal.

Technisch dienstverlener Imtech stond aanvankelijk onder druk door berichten dat de raad van commissarissen van Imtech al in 2011 signalen van fraude in Duitsland heeft genegeerd. Met een koerswinst van 6,4 procent sloot het aandeel echter als koploper in de AEX.

Ziggo

Bij de middelgrote bedrijven ging kabelbedrijf Ziggo aan kop met een plus van 4,9 procent. Biotechnologiebedrijf Pharming was de sterkste daler met een verlies van 4 procent.

De euro was 1,3015 dollar waard, tegen 1,3005 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 97,19 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent duurder, op 103,26 dollar.