De Amerikaanse aandelenmarkten gaven woensdag het herstel van de voorgaande dag een vervolg.

Een onverwachte neerwaartse bijstelling van de economische groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal verminderde de vrees bij beleggers dat de centrale bank, de Federal Reserve, al snel begint met de aangekondigde afbouw van zijn stimuleringsbeleid.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 14.910,14 punten. De bredere S&P 500 steeg eveneens 1 procent tot 1603,26 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,9 procent omhoog tot een slotstand van 3376,22 punten.

Het ministerie van Handel meldde dat de grootste economie ter wereld niet met de eerder gemelde 2,4 procent, maar met slechts 1,8 procent is gegroeid in de eerste 3 maanden van dit jaar. Vooral de consumentenbestedingen vielen lager uit dan eerder was geraamd.

Bernanke

Fed-voorzitter Ben Bernanke ontketende vorige week nog een wereldwijde daling van de aandelenkoersen door te zeggen dat het stimuleringbeleid van de centrale bank volgend jaar zal stoppen. Het economisch herstel in de VS liet het volgens hem toe, al dit jaar met een afbouw te beginnen. De nieuwe economische data zullen de Fed dwingen dat besluit nog eens in overweging te nemen, menen analisten.

De softwarebedrijven Microsoft en Adobe waren gewild met koersstijgingen van 2,1 en 3 procent. De aandelen profiteerden van adviesverhogingen door respectievelijk Morgan Stanley en Jefferies. Daarmee stond Microsoft bovenaan de Dow, samen met vliegtuigbouwer Boeing en doe-het-zelfketen Home Depot die eveneens 2,1 procent meer waard werden.

Alcoa

De sterkste van de drie dalers bij de hoofdfondsen was aluminiumproducent Alcoa. Het aandeel zakte 2,2 procent. Caterpillar, fabrikant van zware machines voor onder meer de industrie, land- en mijnbouw, daalde 0,3 procent in waarde, computerfabrikant IBM 0,1 procent.

De euro was aan het einde van de handel in New York 1,3005 dollar waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 95,38 dollar per vat, die van Brentolie 0,4 procent tot 101,63 dollar per vat.