Cyprus heeft een intentieverklaring getekend voor de bouw van een lng-terminal door het Amerikaanse Noble Energy en de Israëlische bedrijven Delek Drilling en Avner Oil. 

De Cypriotische regering maakte woensdag bekend dat de bouw begin 2016 moet beginnen. De eerste export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zal eind 2019 of begin 2020 zijn.

Afgesproken is om uiterlijk op 31 december van dit jaar een definitieve overeenkomst te tekenen. De terminal moet verrijzen in Vasilikos, waar 2 jaar geleden de grootste elektriciteitscentrale van het land beschadigd raakte door een explosie op een nabijgelegen marinebasis.

Naar verluidt is er voor de aanleg 10 miljard dollar (7,6 miljard euro) nodig, de grootste investering in Cyprus ooit.

In het zogeheten Aphrodite-veld, waar Noble Energy de dagelijkse leiding heeft, is tot dusver 200 miljard kubieke meter gas gevonden. Cyprus hoopt in zes gebieden waar naar gas gezocht wordt, uiteindelijk 1 biljoen kubieke meter te vinden.

De winning van lng uit de grote velden op het eiland wordt gezien als voornaamste manier om Cyprus er financieel weer bovenop te krijgen. Het land kreeg eerder dit jaar 10 miljard euro aan noodsteun toegezegd nadat de grote bankensector was bezweken onder de schuldencrisis.

Lees alles over de schuldencrisis