De Europese aandelenmarkten vonden woensdag voor de tweede dag op rij de weg omhoog, mede dankzij positieve berichten over de Duitse economie.

Ook een lager dan verwacht groeicijfer uit de Verenigde Staten hielp een handje, omdat de Amerikaanse centrale daardoor mogelijk langer wacht met het afbouwen van zijn stimuleringsprogramma.

 

Op het Damrak in Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index met een winst van 1,6 procent op 340,82 punten. De MidKap kreeg er eveneens 1,6 procent bij en eindigde op 517,02 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten met winsten tussen de 1 en 2,1 procent.

Onderzoeksbureau GfK kwam met een beter dan verwacht cijfer over het Duitse consumentenvertrouwen. De Amerikaanse economie bleek in het eerste kwartaal juist minder sterk te zijn gegroeid dan eerder werd aangenomen, vooral door tegenvallende consumentenbestedingen.

VS

Het cijfer uit de VS werd echter omarmd op de aandelenmarkten. Die maakten de afgelopen week een flinke smak nadat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, had aangekondigd later dit jaar te beginnen met de afbouw van steunmaatregelen. Beleggers gaan er vanuit dat de Fed daar geen haast mee zal maken nu het economisch herstel trager blijkt te gaan dan gedacht.

De specialist op gebied van digitale beveiliging Gemalto was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Het aandeel, dat deze week debuteerde in de AEX, steeg 4,8 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kreeg er 3,4 procent bij na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS.

Imtech

Imtech stond onderaan in de AEX met een min van 5,4 procent. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft de technisch dienstverlener een voorstel gedaan voor schadeloosstelling van beleggers die gedupeerd zijn door het recente boekhoudschandaal.

In de MidKap profiteerde TenCate van het nieuws dat het technisch textielbedrijf de stadions van voetbalclubs in de Jupiler League gaat voorzien van kunstgrasvelden. Het aandeel won 2,3 procent.

De euro was bij het scheiden van de markt 1,3005 dollar waard, tegen 1,3078 dollar een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 95,20 dollar per vat, die van Brentolie steeg 0,1 procent tot 101,37 dollar per vat.