De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt Imtech voor de schade die wordt verhaald op fraudeurs en de bonussen die ex-bestuurders eventueel terugstorten te gebruiken om gedupeerde beleggers te compenseren.

Dat meldt de VEB woensdag. De belangenvereniging vraagt Imtech om een fonds op te richten waaruit compensatie voor gedupeerde beleggers kan worden betaald.

Die pot zou volgens de vereniging moeten worden gevuld met de teruggestorte bonussen van oud-bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner over de periode van 2010 tot en met 2012. Daarnaast wil de belangenbehartiger dat uitkeringen uit aansprakelijkheidsverzekeringen en opbrengsten uit procedures tegen de fraudeurs in het fonds terechtkomen.

Accountant

Ook bijdragen van accountant KPMG horen vanwege hun 'gebrekkige boekencontrole' in het fonds terecht te komen, aldus de VEB, terwijl daarnaast van Imtech zelf een bijdrage wordt verwacht. Daarbij mag het voortbestaan van de onderneming niet in gevaar komen.

Beleggers zagen afgelopen maanden een groot deel van de beurswaarde van Imtech verdampen door de fraude van voormalige managers van het bedrijf in Duitsland en Polen. Imtech houdt vrijdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Volgens de VEB moeten gedupeerde beleggers niet alleen worden gecompenseerd voor schade uit het verleden, maar ook mee kunnen profiteren van toekomstig herstel van het bedrijf door uitgifte van warrants.