Hoewel het met de Nederlandse aandelenmarkt bergafwaarts ging de afgelopen weken, verwachten veel kenners na de zomer een krachtig herstel.

Gunstige cijfers over de Amerikaanse economie en een relatief lage rente zullen de koersen opdrijven. De angst onder beleggers voor de gevolgen van het wegvallen van de stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten ebt geleidelijk aan weg, denken vijf door het ANP gepolste beursanalisten en handelaren.

De beurskenners voorzien dat de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, aan het eind van het jaar tussen de 370 en 380 uitkomt. Dat betekent een winst van 8 tot 11 procent ten opzichte van de beginstand van het jaar (342,71 punten). Vanaf het huidige niveau van 335 punten is dat zelfs 11 tot 14 procent.

De aandelenkoersen gingen wereldwijd sterk omlaag sinds de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, in mei bekend maakte op termijn te zullen stoppen met de huidige stimuleringsmaatregelen voor de economie.

Cijfers

''Maar zodra er goede cijfers van de Amerikaanse economie naar buiten komen, zullen beleggers zich realiseren dat de angst van de afgelopen weken ongegrond was'', stelt Bob Homan, handelaar bij ING.

Toch zal de beurs de komende maanden nog blijven kwakkelen. ''De zomer is altijd een slechte periode voor de aandelenmarkt en dat zal dit jaar niet anders zijn. De rente op spaarrekeningen en obligaties is nog steeds relatief laag, dus er zal vanaf eind september uiteindelijk wel weer meer worden belegd'', zegt SNS-beursanalist Corné van Zeijl.

Duitsland

De beursexperts denken dat de beurs pas na de Duitse Bondsdagverkiezingen op 22 september echt zal aantrekken. Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot: ''Krachtige stappen in het economisch beleid zullen door Duitsland pas na de verkiezingen worden genomen. Tot die tijd kijken beleggers de kat uit de boom''.

Niet iedereen is het eens over het beursherstel na de zomer. ''Ik geloof er niets van. Na de Duitse verkiezingen zal juist een steile daling op de beurs inzetten, omdat de problemen met Griekenland en Spanje na de verkiezingen weer naar de oppervlakte zullen komen'', zegt Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer.

Hij voorziet voor de rest van het jaar een verdere daling van de AEX naar 280 tot 300 punten.