De Britse keten van vloerbedekkingswinkels Carpetright heeft flink last van de zwakke economische omstandigheden in Europa.

Vooral in Nederland gaan de zaken nog altijd erg moeizaam, zei topman Darren Shapland dinsdag in een toelichting op de voorlopige resultaten over het afgelopen boekjaar.

Carpetright behaalde in het boekjaar tot eind april een omzet van 457,6 miljoen pond (538,6 miljoen euro). Dat is 2,9 procent minder dan in het voorgaande jaar. De daling is geheel toe te schrijven aan de winkels buiten het Verenigd Koninkrijk, die de omzet met 15,5 procent zagen kelderen.

Nederland is goed voor 95 van de in totaal 142 buitenlandse vestigingen. Carpetright wijt de zwakke prestaties aan bezuinigingen die het consumentenvertrouwen onder druk hebben gezet.

België

In mindere mate geldt dat ook voor België, waar het bedrijf 26 filialen heeft. De 21 winkels in Ierland zagen de inkomsten stijgen, terwijl de Britse thuismarkt met 478 winkels een stabiele omzet opleverde.

Onder de streep boekte Carpetright een verlies van 6,6 miljoen pond. Het tekort is het gevolg van onder meer ruim 13 miljoen pond aan eenmalige posten, zoals boekverliezen op de verkoop van winkels.

In het voorgaande jaar droegen meevallers nog 8 miljoen pond bij aan de totale winst van 11 miljoen pond. Exclusief eenmalige posten boekte Carpetright een winst van 9,7 miljoen pond, tegen een onderliggende winst van 4 miljoen pond in het voorgaande boekjaar.