De Duitse toezichthouder op de telecomsector kondigde woensdagavond aan begin volgend jaar een frequentieveiling te willen houden voor het 900 MHz- en 1800 MHz-spectrum.

Dat is bijna 3 jaar voordat de huidige licenties verstrijken. De toezichthouder wil ook het 700 MHZ-spectrum onder de hamer brengen en een deel van het 1,5 GHZ-spectrum.

Telecomaanbieders hadden de toezichthouders juist gevraagd de licenties voor 900 MHz en 1800 MHZ te verlengen tot 2018 of later omdat ze geld nodig hebben voor de uitrol van supersnelle mobiele netwerken (4G of LTE).

De veiling zou de balans van de aanbieders onder druk kunnen zetten, vooral bij de kleinere spelers KPN en Telefónica Deutschland. Dat schreef ING dinsdag in een analistenrapport. ING raamt de schuld/ebitda ratio bij KPN in 2014 op 2,4, waar het bedrijf een bandbreedte aanhoudt van 2 tot 2,5. ''KPN's financiële raamwerk laat dus weinig foutmarge over.'' Volgens de analisten vertrouwt KPN erop dat de veiling wordt uitgesteld tot in 2015.

Fusie

ING tekent ook aan dat de veiling en de overname van Kabel Deutschland door Vodafone onderhandelingen over een fusie of het delen van het netwerk tussen E-Plus en O2 in een stroomversnelling kan brengen.

ING heeft een hold-advies en een koersdoel van 3,10 euro voor KPN, dat om 10.00 uur 0,4 procent steeg tot 1,44 euro.