Brussel stemt in met overname NYSE Euronext

De Europese Commissie heeft maandag ingestemd met de beoogde overname van NYSE Euronext door Intercontinental Exchange (ICE).

Na de samensmelting van de twee beursexploitanten blijft er volgens Brussel nog voldoende concurrentie in de derivatenhandel.

ICE, waar gehandeld kan worden op de termijnmarkten voor energie en grondstoffen, bracht op 20 december vorig jaar een overnamebod uit op NYSE Euronext van 8,2 miljard dollar.

De aandeelhouders gingen eerder deze maand akkoord met de transactie, die formeel nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Het is ICE vooral te doen om de New York Stock Exchange (NYSE) en de derivatenbeurs NYSE Liffe in Londen. De Euronextbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon worden waarschijnlijk in 6 tot 9 maanden na de afronding van de overname verzelfstandigd. De voorkeur gaat daarbij uit naar een beursgang.

Te weinig concurrentie

Het Financieele Dagblad schreef vorige week dat beleggers niet in de rij staan voor de Euronextbeurzen, voornamelijk vanwege beperkte groeimogelijkheden.

De verkoop aan een ander beursbedrijf zou daarom meer voor de hand liggen. Tot de gegadigden behoren Deutsche Börse, de Londen Stock Exchange en het Amerikaanse Nasdaq OMX, aldus de krant.

Brussel stak in februari vorig jaar een stokje voor de voorgenomen fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse, de uitbater van de beurs in Frankfurt. De Europese Commissie stelde destijds dat de combinatie 90 procent van de derivatenmarkt in handen zou krijgen waardoor er te weinig concurrentie zou overblijven.

De afwijzing kwam ongeveer een jaar nadat Deutsche Börse een overnamebod van 10,2 miljard euro op tafel had gelegd.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie