Krasnapolsky krijgt nieuwe eigenaar

Grand Hotel Krasnapolsky, eigendom van het Spaanse NH Hoteles, wordt voor een bedrag van 157 miljoen euro verkocht aan een consortium van internationale investeerders uit Europa en Azië.

Dat heeft Axa Real Estate Investment Managers, de vertegenwoordiger van het consortium, maandag bekendgemaakt.

De verkoop van het 5-sterrenhotel, met 468 kamers, op de Dam levert NH Hoteles een boekwinst op van 42 miljoen euro. NH Hoteles blijft het Amsterdamse hotel wel exploiteren.

De klant zal volgens een woordvoerder daarom weinig merken van de verkoop. ''Alleen het vastgoed is verkocht. Dat gebeurt vaker in de hotelbranche. In deze tijd is dat soms nodig'', verklaart een woordvoerster.

In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de totale omzet van de NH Hoteles-groep met bijna 4 procent tot 273,6 miljoen euro. Het nettoverlies liep op tot 43,5 miljoen.

Krasnapolsky

Eind vorig jaar liet Jan Hein Simons, directeur van NH Hoteles, weten dat het bedrijf ook in Amsterdam de gevolgen van de verslechterde economische omstandigheden merkt. Volgens hem behoort Amsterdam wat het hotelwezen betreft wel tot ''de mondiale elitegroep'', waar ook steden als Londen, Parijs en Berlijn deel van uitmaken.

Grand Hotel Krasnapolsky is gevestigd in een historisch pand, waarin eerder het Nieuwe Poolse Koffiehuis zat. Het hotel werd in de 19e eeuw opgericht door de Russische-Duitse immigrant Adolph Wilhelm Krasnapolsky. Later werden elders in Amsterdam en in Suriname andere hotels geopend en groeide Krasnapolsky uit tot een keten. NH Hoteles nam in 2000 de gehele keten over voor ruim 1 miljard gulden.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie