De Chinese centrale bank moet meer duidelijkheid geven over wat het doel is van het monetair beleid dat de bank voert. De onzekerheid over de doelstelling van de People’s Bank of China (PBOC) vergroot de kans op een financiële crisis.

Dit vertellen economen en analisten tegenover persbureau Reuters.

De PBOC vertelt nooit wat voor doel de bank voor ogen heeft als het de rente verhoogt of verlaagt, maar algemeen wordt aangenomen dat de centrale bank de Chinese financiële markten liquide probeert te houden.

Maar onlangs droogden de geldmarkten op en ondernam de centrale bank geen actie. Sommige banken moesten een rente van 25 procent betalen om te kunnen lenen.

Financiële crisis

Naar verluidt probeert de PBOC te voorkomen dat geld uit de financiële markten in de informele financiële markten terecht komt, ook bekend als schaduwbankieren. De centrale bank zou vrezen voor meer risico’s naar gelang deze sector groter wordt.

Handelaren gissen nu naar de werkelijke doelstelling van de PBOC. Op microblog Weibo, de Chinese variant van Twitter, werd even gespeculeerd over een financiële crisis. De onrust werd nog eens versterkt door het gerucht dat twee grote banken staatsteun hadden gekregen van de PBOC.