Batenburg Techniek vraagt faillissement aan voor installatiebedrijf en ingenieursbureau Koldijk. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het faillissement drukt het nettoresultaat van Batenburg over 2013 met 3,5 miljoen euro. Daarnaast boekt het bedrijf 2,1 miljoen euro af op de goodwill van het segment Installatietechniek. De solvabiliteit van het bedrijf komt door de waardeverminderingen uit op 45 procent.

Door het faillissement, waarover volgende week een uitspraak wordt gedaan, dreigen bijna 200 banen verloren te gaan bij het bedrijf met vestigingen in Zwolle, Lelystad en Almere. 

Doorstart

Volgens Batenburg-topman Peter van der Linden is er nog niets te zeggen over de vooruitzichten voor die werknemers of een eventuele doorstart van het bedrijf. ''Dat ligt eraan welke partijen zich eventueel melden bij de curator'', zei hij daarover.

Batenburg wijt het faillissement aan de aanhoudend slechte omstandigheden in de markt voor utiliteitsbouw. Sinds 2011 werden al maatregelen genomen om Koldijk daartegen te wapenen, maar in het eerste kwartaal van dit jaar was de omzet opnieuw te laag om de kosten te dekken.

SNS

SNS Securities neemt zijn verwachtingen en de rating voor Batenburg Techniek onder de loep en wijst erop dat Batenburg geen herstel op de niet-residentiële markt voorziet.

SNS hanteert nu een hold-advies voor Batenburg met een koersdoel van 16 euro. Het aandeel noteerde donderdag om 9.20 uur ruim 5 procent in de min op 11,62 euro.