ING en een 19 andere grote banken zijn in Singapore op de vingers getikt wegens fraude met het vaststellen van rente- en valutatarieven.

Volgens de Financial Times hangt ING, maar ook de andere 19 banken, een forse boete boven het hoofd. De mogelijke boete voor ING bedraagt een miljard Singaporese dollar (zeshonderd miljoen euro).

De banken moeten voor een jaar een bedrag storten op de rekening van de centrale bank van Singapore, waarvoor zij geen rente krijgen. 

Het is voor het eerst dat de bank betrokken is bij fraude met het vaststellen van rentetarieven. Royal Bank of Scotland en UBS kregen eerder een boete voor betrokkenheid in het Libor-schandaal. 

Ten minste 133 handelaren van de banken hebben zich regelmatig beziggehouden met het manipuleren van onder meer de Sibor, de Singaporese variant op de Londense Libor. Dergelijke rentetarieven worden als basis gebruikt van veel financiële producten, waaronder spaar- en hypotheekrentes. 

In het geval van ING gaat het alleen om betrokkenheid bij de manipulatie met zogenoemde NDF's, een manier om valutarisico’s af te dekken, liet een woordvoerder van de bank weten. In andere gevallen is er sprake van manipulatie van het interbancaire rentetarief Sibor.

Straf

ING liet vrijdag weten volledig samen te werken met de Singaporese autoriteiten en disciplinaire maatregelen te hebben genomen tegen ''een klein aantal'' individuele handelaren. Ook belooft de bank verbeteringen door te voeren in de manier waarop belangrijke tarieven worden vastgesteld.