Goede beleggingsresultaten en vrijvallende voorzieningen hebben ervoor gezorgd dat levens- en schadeverzekeraars nog een licht positief resultaat hebben geboekt, terwijl de premie-omzet en de werkgelegenheid terugliep.

Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van het Verbond van Verzekeraars, dat vrijdag is gepubliceerd.

Het premievolume van levensverzekeringen daalde in 2012 met meer dan 13 procent naar 19 miljard euro. Door goede beleggingsresultaten werd er toch 5 procent winst behaald. Bij schadeverzekeraars stabiliseerde de omzet op 12,8 miljard euro dankzij vrijvallende voorzieningen.

De premie-omzet liep vooral bij levensverzekeringen fors terug als gevolg van de slechte woningmarkt en een laag consumentenvertrouwen. De concurrentie van bijvoorbeeld banksparen, de vergrijzing en de aanhoudend lage rente hebben een negatieve invloed op de sector.

Assurantiebelasting

De economische situatie heeft minder invloed op schadeverzekeringen, maar overheidsmaatregelen zoals een verscherpt toezicht en een verhoging van de assurantiebelasting zorgen voor hogere kosten.

Verzekeraars wisten ondanks het matige jaar hun financiële buffers te behouden. De solvabiliteit lag met zo'n 250 procent ruim boven de vereiste 100 procent.

Het aantal banen in de verzekeringssector daalde in 2012 met 4 procent tot 54.000 werknemers onder meer als gevolg van besparingen.