Verzekeraar Aegon heeft beleggers in de zogenoemde Koersplanovereenkomsten te veel premie laten betalen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

De Hoge Raad volgt daarmee zoals meestal het advies van de advocaat-generaal, die in maart liet weten zich in grote lijnen te kunnen vinden in eerdere vonnissen in deze zaak.

Aegon-dochter Spaarbeleg verkocht het beleggingsproduct Koersplan tussen 1989 en 1998 aan circa 700.000 klanten.

Achteraf bleek dat het bedrijf hoge kosten in rekening bracht voor een overlijdensrisicoverzekering, zonder dat dit in de polisvoorwaarden stond vermeld.

Inleg

Daardoor werd een kleiner deel van de inleg gebruikt om daadwerkelijk mee te beleggen en viel het rendement op het product veel klanten tegen.

Lagere rechters oordeelden eerder al dat deze beleggers recht hebben op compensatie. De zaak was in 2005 aangespannen door de stichting 'Koersplan de weg kwijt', die optreedt namens zo'n 30.000 gedupeerden. De stichting stelde vrijdag dat Aegon hen op basis van de uitspraak van de Hoge Raad in totaal zo'n 40 miljoen euro zal moeten betalen.

De uitspraak kan het volgens de stichting ook voor andere gedupeerde beleggers makkelijker maken om hun gelijk te halen. Als dat gebeurt, kan de schade voor Aegon mogelijk nog hoger oplopen.