De crisis heeft flinke gaten geslagen in de beurswaarde van Europese bedrijven. Bijna de helft van de ondernemingen die 5 jaar geleden nog in de top 100 van duurste beursbedrijven stond, is daar nu weg. 

Nederlandse bedrijven zijn sowieso slecht vertegenwoordigd, Amerikaanse firma’s domineren de lijst. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van accountant PwC.

Apple prijkt op de eerste plaats, terwijl het bedrijf in 2008 nog op plek 41 stond.

Apple prijkt met een marktwaarde van 416 miljard dollar op de eerste plaats. In 2008, toen de voorgaande lijst werd opgesteld, stond het bedrijf nog op plek 41. Ook de tweede (ExxonMobil) en derde plek (Google) zijn voor de Amerikanen. In totaal staan 43 Amerikaanse bedrijven in de ranglijst.

De eerste Europese onderneming is het Zwitserse Nestlé op de tiende plaats, met een beurswaarde van 233 miljard dollar. Ook het tweede Europese b edrijf, Roche op plaats 21, is afkomstig uit Zwitserland.

In 2008 stonden er nog 26 Europese bedrijven op de lijst, waarvan er nu nog 14 over zijn. Twee hebben een link met Nederland: Shell (van plek tien naar 16) en Unilever (van 61 naar 41). ING is uit de top 100 verdwenen.

Flink gegroeid

In de afgelopen 5 jaar zijn het vooral technologiebedrijven, detailhandelaren en andere consumentenondernemingen die flink zijn gegroeid. Ondanks de crisis is de totale beurswaarde van de ondernemingen ook toegenomen.

Kwamen firma’s in 2008 met een waarde van 40 miljard dollar al op de lijst voor, in 2013 is de laagste beurswaarde meer dan 70 miljard dollar. De laatste plaats is overigens voor nieuwkomer eBay.

China heeft nog een lange weg te gaan om de Verenigde Staten op dit gebied in te halen, blijkt uit de top 100. Weliswaar staat het Chinese Petrochina op vijf (gedaald vanaf plaats twee), maar verder bevinden zich maar acht andere bedrijven uit China op de lijst.