De meeste Europese beurzen sloten donderdag nagenoeg onveranderd dankzij koersherstel in de financiële sector en bij grondstofgerelateerde bedrijven.

Bij de opening leverden de graadmeters nog flink in nadat de beurs in Tokio ruim 6 procent was gekelderd en de Wereldbank de groeiraming voor de wereldeconomie had verlaagd.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 347,23 punten en de MidKap eindigde onveranderd op 528,43 punten. De FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs stegen 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,6 procent verloor.

De Duitse graadmeter werd onder meer gedrukt door staalconcern ThyssenKrupp, dat wegens nieuwe problemen in Brazilië 2,4 procent lager werd gezet.

Detailhandel

Beleggers putten halverwege de middag moed uit meevallende cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten. De detailhandelsverkopen stegen in mei met 0,6 procent, waar economen in doorsnee rekenden op een plus van 0,4 procent.

Het aantal uitkeringsaanvragen daalde vorige week met 12.000 tot 334.000 stuks. Economen voorzagen 346.000 aanvragen net als in de voorliggende week.

ArcelorMittal

ArcelorMittal (plus 1,6 procent) was een van de sterkste stijgers in de AEX. De Europese Commissie heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen China, een belangrijke markt voor het staalconcern.

Peking heeft een heffing opgelegd op de import van Europese roestvrijstalen buizen en dat is volgens Brussel in strijd met de regels van de WTO.

KPN

PostNL steeg 1,8 procent. Het bedrijf maakte bekend behalve in het westen van Londen, waar het al ruim een jaar actief is, ook in andere delen van de Britse hoofdstad post te gaan bezorgen. KPN (plus 0,9 procent) profiteerde van uitlatingen van financieel directeur Eric Hageman.

Die stelde tegenover Het Financieele Dagblad dat de Europese telecomsector ''meer dan ooit'' rijp is voor een overnamegolf. Hageman stelde wel dat er nu geen gesprekken zijn met het Spaanse Telefónica, een partij die al tijden genoemd wordt in relatie met KPN.

Euro

De euro was 1,3311 dollar waard, tegen 1,3355 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 95,83 dollar per vat. Brentolie werd juist 0,3 procent duurder op 103,84 dollar per vat.