De dividenduitkeringen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven liggen nog ruim onder het niveau van voor de crisis. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Teslin Capital Management.

Het uitgekeerde dividend van beursfondsen in de AEX-index en met name de AScX-index zal dit jaar naar verwachting lager uitvallen dan voor het uitbreken van de financiële crisis.

Tot nu toe is er in vergelijking met 2008 zo'n 37 procent minder dividend uitgekeerd. Bij de fondsen van de AScX-indexen is de daling zelfs 72 procent. 

Teslin wijst er op dat het dividend een zeer belangrijke factor is in het rendement op aandelen. ''Zonder dividenduitkering zouden beleggers die de AEX- of AScX-index volgen sinds 2005 geen rendement hebben gegenereerd'', zo constateren de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt dat de vele wisselingen in de indices voor grote verschillen zorgen in de jaarlijkse dividenduitkeringen.

MidKap-index

Positiever is het beeld bij de MidKap-index voor middelgrote beursbedrijven, waar het uitgekeerde dividend dit jaar naar schatting weer op een vergelijkbaar niveau als in 2008 zal uitkomen.

''Dit komt vooral doordat sommige bedrijven die een relatief hoog dividend betalen van de AEX zijn afgedaald naar de MidKap, en van de AScX zijn doorgegroeid naar de MidKap'', aldus Teslin.

Teslin Capital Management investeert via de fondsen Darlin, Todlin en Midlin in kleine beursgenoteerde bedrijven.