De Britse bankenassociatie BBA heeft een plan gepresenteerd om het vertrouwen in de interbancaire rente Libor te herstellen.

Voortaan worden de individuele bedragen van banken in het Libor-tarief niet meer meteen bekend gemaakt, maar met een vertraging van drie maanden. Dat maakte de bankenvereniging woensdag bekend, zo meldt Bloomberg.

Banken die meedoen aan het vaststellen van Libor geven dagelijks schattingen over de kosten voor het lenen van elkaar over verschillende periodes en in verschillende munteenheden.

Vorig jaar bleek echter dat banken hadden gesjoemeld met Libor. Banken gaven valse schattingen door om hun kredietwaardigheid gunstiger voor te spiegelen dan die in werkelijkheid was. 

Schikkingen

De grote banken UBS, RBS en Barclays stemden in de fraudezaak in met schikkingen van in totaal 2,6 miljard dollar. De betrokkenheid van andere banken bij de fraude wordt nog onderzocht.

De bijdragen aan Libor komen in het nieuwe plan nog wel in realtime binnen bij de toezichthouders.

''Het herstellen van vertrouwen in Libor als betrouwbaar ijkpunt is een absolute prioriteit voor de BBA'', aldus de bankenassociatie.