De Europese aandelenmarkten leken woensdag lange tijd op een licht herstel af te stevenen, maar sloten uiteindelijk overwegend met verlies. Beleggers blijven onzeker over de voortzetting van het stimuleringsbeleid door centrale banken.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam besloot de nieuwsluwe handelsdag met een verlies van 0,8 procent op 347,68 punten. De MidKap sloot nog wel 0,1 procent hoger op 528,37 punten. De hoofdindices in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 0,4 en 1 procent.

De sterkste dalers in de AEX waren luchtvaartgroep Air France-KLM, verzekeraar Aegon en roestvrijstaalproducent Aperam met verliezen van bijna 3 procent. Aan kop ging bierbrouwer Heineken met een plus van 0,6 procent. Pakketbezorger TNT Express en belbedrijf KPN werden 0,3 procent meer waard.

Vodafone

Kabel Deutschland steeg meer dan 8 procent in Frankfurt. Het Britse telecombedrijf Vodafone bevestigde de Duitse kabelexploitant te hebben benaderd met een overnamevoorstel. Volgens Vodafone is er geen zekerheid dat er uiteindelijk een officieel bod wordt uitgebracht. Vodafone verloor in Londen 5,7 procent.

In Madrid steeg Inditex 4 procent. Het Spaanse moederbedrijf van winkelketen Zara had in het eerste kwartaal last van aanhoudende kou in Europa en boekte de zwakste winstgroei in lange tijd. Het grootste modeconcern ter wereld stelde beleggers echter gerust door voor 2013 een stabiele winstmarge te voorspellen.

H&M

Hennes & Mauritz (H&M) daalde in Stockholm 0,5 procent. De Zweedse concurrent van Inditex boekte in het tweede kwartaal van zijn boekjaar een vrijwel vergelijkbare omzet als een jaar eerder.

De euro was aan het einde van de Europese aandelenhandel 1,3355 dollar waard, tegen 1,3273 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 95,95 dollar per vat. Brentolie werd eveneens 0,6 procent duurder, en werd verhandeld voor 103,56 dollar per vat.