De rechtszaak van de Nederlandse sportautofabrikant Spyker tegen het Amerikaanse General Motors (GM) is van de baan. Een Amerikaanse federale rechter heeft maandag beslist dat de zaak wordt geseponeerd.

Volgens de rechter had GM het recht om de verkoop van de Zweedse autobouwer Saab aan een Chinese partij te blokkeren. Dit omdat Saab technologie van GM gebruikte en contractueel was vastgelegd dat voor een overname goedkeuring van GM nodig was.

Rechter Gershwin Drain zei tijdens de hoorzitting dat het recht van GM om de verkoop tegen te houden ''duidelijk, ondubbelzinnig en absoluut'' was.

Spyker dagvaardde GM begin augustus vorig jaar en eiste namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding van het Amerikaanse autobedrijf.

Spyker deed dit omdat Saab-aandeelhouder GM de overname van Saab door de Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman had geblokkeerd. Daarmee zou het Amerikaanse concern Saab moedwillig failliet hebben laten gaan, volgens Spyker.

Victor Muller

Saab kwam in januari 2011 in handen van Spyker Cars van Victor Muller. Er waren meteen twijfels, omdat Saab veel groter was dan Spyker en beide bedrijven al jaren in de rode cijfers zaten.

In april 2011 bleek Saab betalingsachterstanden te hebben bij leveranciers, die daarom geen onderdelen meer leverden. In december 2011 vroeg Saab faillissement aan.