TNT Express gaat versneld reorganiseren in Italië vanwege een verslechtering van de marktomstandigheden in dat land. Dat maakte de pakketbezorger maandag bekend.

''Italië zit al bijna 2 jaar in een recessie en de economie ontwikkelt zich slechter dan verwacht'', aldus een woordvoerder van TNT.

Het moeizame economische- en handelsklimaat in Italië noodzaken TNT tot ''significante'' ingrepen om de productiviteit te verhogen en de kosten tegelijkertijd te verlagen. Het doel is om de leidende positie van het bedrijf veilig te stellen.

Grote depots

TNT wil van veel kleine depots naar een geringer aantal grote depots in Italië. Ook gaat het bedrijf investeren in automatisering. Dat is een van de redenen dat er arbeidsplaatsen verloren gaan.

De zegsman wilde niet specificeren wat de kosten zijn van de ingrepen. ''We hebben in maart aangegeven de komende jaren ongeveer 4000 banen te schrappen om een kostenbesparing van 220 miljoen euro te realiseren in 2015. De maatregelen in Italië vallen onder dat plan.''

Ongeveer 20 TNT-locaties in Italië worden geraakt door de ingrepen, waarbij 850 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. In totaal heeft het bedrijf er nu nog ongeveer 3000 man in dienst.