De beurs in Tokio is vrijdag nipt lager gesloten na een nerveuze handelssessie. Een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zorgde voor koersdruk onder de exportbedrijven.

Beleggers bleven daarnaast voorzichtig voorafgaand aan het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De Nikkei eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 12.877,53 punten.

De Japanse minister van financiën Taro Aso liet weten voorlopig niet in te grijpen op de valutamarkt, ondanks de recente stijging van de yen. De yen steeg donderdag met 2,2 procent ten opzichte van de dollar en zette de opmars vrijdag voort. Aso zei dat de regering ''oplettend toekijkt, maar nu nog geen actie onderneemt’’.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag eveneens omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 1,5 procent lager in de middaghandel en de All Ordinaries in Sydney zakte 0,7 procent. In Seoul, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, verloor de Kospi 1,8 procent.