De beurzen op Wall Street zijn donderdag met winst gesloten. In aanloop naar de banencijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert werden aanvankelijke verliezen in de middaghandel weggepoetst.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent hoger op 15.040,62 punten. De S&P 500 klom 0,9 procent tot 1622,56 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,7 procent steeg tot 3424,05 punten.

Het banenrapport van de overheid moet vrijdag meer duidelijkheid geven over de kracht van het economische herstel in de VS. Het is echter onzeker hoe de markten de resultaten zullen interpreteren.

Een goede banengroei is weliswaar een duidelijk signaal van economische groei, maar kan er ook voor zorgen dat de Federal Reserve zijn ruime stimuleringsbeleid, de motor achter de opmars van de aandelenbeurzen, gaat terugschroeven.

ECB

Eerder op de dag besloot de Europese Centrale Bank (ECB) geen nieuwe maatregelen te nemen om de Europese economie te stimuleren. Volgens ECB-president Mario Draghi liggen er plannen klaar, maar is er nog geen reden ze in te voeren.

Die terughoudendheid, waardoor voorlopig ook werd afgezien van een negatieve rente op ECB-deposito's, stuwde donderdagavond de waarde van de euro tot 1,3245 dollar. De Europese munt was bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag 1,3205 dollar waard en werd woensdag nog voor minder dan 1,31 dollar verhandeld.

Detailhandel

Detailhandelaren trokken de aandacht op Wall Street door onverwacht sterke verkoopcijfers van Costco. Dat bedrijf, een van de grootste detailhandelsconcerns van de VS, zag de verkopen in mei met 5 procent stijgen.

Het aandeel Costco klom bijna 2 procent. In de Dow Jones hoorde doe-het-zelfketen Home Depot bij de uitblinkers met een winst van bijna 3 procent.

Telecom

Ook telecomaandelen deden het goed. Verizon stond bovenaan de Dow Jones met een winst van 3,4 procent. AT&T werd 1,6 procent meer waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1 procent tot 94,64 dollar. Die stijging hing samen met de verzwakking van de dollar. Een daling van de Amerikaanse munt stuwt over het algemeen de in dollars genoteerde olieprijs, omdat olie daardoor goedkoper wordt voor kopers die andere valuta hanteren.