Spanje heeft bij de jongste veiling van staatsobligaties de rentekosten voor langlopende leningen licht zien stijgen.

Met de uitgifte van een lening met een looptijd van 10 jaar haalde de Staat 1,49 miljard euro op tegen een rente van 4,52 procent. Bij een vergelijkbare veiling op 14 mei stond de rente voor de 10-jarige leningen nog op 4,45 procent.

Ook de rente op obligaties met looptijden van 3 jaar ging iets omhoog, tot 2,71 procent. Voor een 2-jarige lening kregen beleggers juist een lagere rente van 1,9 procent. In totaal haalde Spanje met de leningen ruim 4 miljard euro op, iets meer dan waar de Staat op had gemikt.

Frankrijk

Ook Frankrijk gaf donderdag obligaties uit, waarmee in totaal bijna 8 miljard euro werd opgehaald. De belangstelling voor de veiling was groot, maar de rente die de overheid moet betalen, ging wel flink omhoog. Het tarief op een lening met een looptijd van 10 jaar ging omhoog tot 2,04 procent, van 1,81 procent bij een eerdere veiling in mei.

Volgens analisten gaan de rentes op staatsobligaties in verscheidene landen van de Europese Unie omhoog in navolging van de rentestijgingen in de Verenigde Staten. Die gaan omhoog als gevolg van de verwachting dat de Federal Reserve binnenkort een deel van de stimuleringsmaatregelen voor de economie gaat terugschroeven.