Philips Healthcare is actief in meer dan honderd landen, maar Nederland blijft een van de belangrijkste landen wat betreft innovatie binnen de divisie. Ziekenhuizen spelen hier een onmiskenbare rol in.

Wereldwijd zijn er met meer dan dertig ziekenhuizen afspraken gemaakt over een intensieve samenwerking, daarvan staan zeven ziekenhuizen in Nederland.

“Innovatie in samenwerking met klanten is iets van het afgelopen decennium”, zo vertelt Henk Valk, CEO Philips Healthcare Benelux.

De nieuwste en meest innovatieve apparaten worden in Nederland en de Verenigde Staten gebouwd, waar samen met ziekenhuizen gewerkt wordt aan het ontwikkelen en verbeteren van producten.

“Onze technici en onderzoekers zijn constant in overleg met medici om producten te ontwikkelen waar behoefte aan is. Om het vervolgens als een maatpak te blijven verstellen.” Met deze vorm van innovatie en service probeert Philips zich te onderscheiden van concurrenten als Siemens, GE en Toshiba.

Zorg

De zorgdivisie van Philips levert aan ziekenhuizen en zorginstellingen. “We zijn in de gehele zorgketen actief: van diagnose tot behandeling en nazorg in de thuissituatie”, legt Valk uit.

Vorige week sloot het bedrijf een overeenkomst met het VUmc ter waarde van ruim 3 miljoen euro voor de levering van patiëntbewakingssystemen, een segment waarin Philips wereldmarktleider is.

Scanners

Healthcare was in 2012 goed voor een omzet van 10 miljard euro, 40 procent van de totale omzet van Philips. De divisie is in meerdere segmenten verdeeld waarbij beeldvormende systemen als scanners het grootste onderdeel zijn van zowel Philips Healthcare als Philips in zijn geheel.

De meeste MRI-scanners worden gemaakt in Best, waar 3000 mensen werken. De onderdelen komen uit de Verenigde Staten en China; de software uit India.

In China en India worden ook complete medische apparaten gemaakt tegen een lagere prijs. “Je kunt het vergelijken met automerken. In Nederland maken we een BMW, in China en India een Volkswagen. Beide functioneel, maar met een andere doelgroep”, zo legt financieel woordvoerder Steve Klink uit.

Verkopen

Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers in april werd duidelijk dat de zorgdivisie kampt met teruglopende verkopen. Dat geldt overigens niet voor de Benelux. “De markt groeit licht”, aldus Valk.

“Onze marges blijven overeind vooral door onze organisatie effectiever te maken.” Dat proces is in volle gang, nadat in oktober werd aangekondigd dat 150 banen bij de zorgdivisie in Nederland verdwijnen.

Toekomst

Over de verwachting van de rest van het jaar mag niks gezegd worden als beursgenoteerd bedrijf. “Maar,” zegt Klink, “we hebben destijds gezegd vast te houden aan een omzetgroei van 4 tot 6 procent en een winstgroei van 10 tot 12 procent.” Daaruit kan afgeleid worden dat Philips verwacht de krimp uit het eerste kwartaal goed te kunnen maken.

Volgens Valk ziet het perspectief voor de sector er goed uit. “De vergrijzing en het toenemen van chronische ziektes zijn indicatoren dat de markt groeit. Dat betekent dat zorg effectief en efficiënt moet zijn in combinatie met hoge kwaliteit. We zien de vraag naar ons soort bedrijven alleen maar toenemen.”