De Amerikaanse aandelenmarkten gingen dinsdag omlaag. Beleggers zijn er toch niet zo zeker meer van dat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, zijn op stimulering van de economie gerichte beleid zal handhaven.

De toonaangevende Dow-Jonesindex en de bredere S&P 500 daalden 0,6 procent, tot respectievelijk 15.161 en 1630 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,8 procent tot 3440 punten.

Aanleiding voor de ongerustheid waren opmerkingen van voorzitter Esther George van de Kansas City Fed, een van de 12 regionale centrale banken die samen de Federal Reserve vormen. Zij zei dat het tijd wordt voor de Fed om de steunaankopen van obligaties terug te schroeven.

Van George is bekend dat zij kritisch is over het huidige stimuleringsbeleid van de Fed. Een collega van haar, voorzitter Dennis Lockhart van de Federal Reserve van Atlanta, had een dag eerder beleggers nog gerustgesteld door te zeggen dat er geen rigoureuze koerswijziging aan zit te komen.

Beige Book

Verder ontbrak het beleggers op Wall Street dinsdag aan richtinggevend nieuws. Zij zijn in afwachting van een economisch rapport van de Fed, het zogenoemde Beige Book, en cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die later in de week naar buiten worden gebracht.

De sterkste daler bij de hoofdfondsen was doe-het-zelfketen Home Depot met een verlies van 2,6 procent. Software- en technologieconcern Microsoft volgde met een koersdaling van 2,1 procent. Aluminiumproducent Alcoa werd 1,9 procent minder waard.

Farmaceut Merck was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 2,7 procent, gevolgd door telefoniebedrijf AT&T met een plus van 1,6 procent. Frisdrankproducent Coca-Cola won 1 procent.

De euro was 1,3080 dollar waard, tegen 1,3070 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 0,1 procent tot 93,36 dollar. Brentolie daarentegen werd 1,1 procent duurder en kostte per vat 103,21 dollar.