De Europese beurzen zijn maandag met verlies gesloten.

Beleggers reageerden op een stroom negatieve cijfers, waaruit bleek dat de industriële activiteit in de Verenigde Staten, China en de eurozone afgelopen maand is gekrompen.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,6 procent lager op 361,07 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 535,75 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs leverden de graadmeters 0,7 tot 0,9 procent in.

Een reeks cijfers schetste maandag een somber beeld over de wereldwijde industriële productie. Die nam afgelopen maand sterker dan verwacht af in China en ging onverwacht ook achteruit in de Verenigde Staten.

In de eurozone viel het jongste cijfer enigszins mee, maar daar is ook nog altijd sprake van krimp.

PostNL

PostNL was met een plus van 0,7 procent een van de weinige winnaars in de AEX. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaf het postbedrijf maandag toestemming het aantal brievenbussen en postvestigingen drastisch te verminderen.

Daarmee kan PostNL circa 27 miljoen euro besparen. Verder mag de postzegelprijs in 2014 maximaal 4 cent stijgen, wat nog eens 45 miljoen euro kan opleveren.

Air France-KLM

Air France-KLM klom 0,6 procent. De internationale luchtvaartorganisatie IATA gaf maandag aan dat de grote luchtvaartmaatschappijen tezamen dit jaar waarschijnlijk meer winst boeken dan eerder werd gedacht.

KPN kreeg weer eens de zwaarste klappen in de AEX. Het telecomconcern leverde zonder direct aanwijsbare reden 5,3 procent van zijn beurswaarde in.

Unit4

In de MidKap zakte Unit4 na een positieve start 1,1 procent. Het bedrijf gaf aan dat het bestuur wordt gereorganiseerd. Per 1 januari moet José Duarte bestuursvoorzitter Chris Ouwinga opvolgen. Ouwinga wordt in de nieuwe bestuursstructuur niet-uitvoerend directeur.

Bij de kleinere fondsen zakte Cryo-Save bijna 10 procent na de aankondiging dat Salveo geen openbaar bod zal doen op het bedrijf.

Het Luxemburgs bedrijf wil echter dat zijn Zwitserse stamcelbank Salveo Biotechnology samengaat met de Nederlandse stamcelbank. Uit het voorstel blijkt dat Cryo-Save de stamcelbank van Salveo overneemt.

Euro

De euro was 1,3080 dollar waard, tegen 1,2962 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 93,40 dollar per vat. Brentolie werd 1,8 procent duurder op 102,24 dollar per vat.