De Britse bank Barclays helpt mee in het onderzoek naar het schandaal van 'witwasbank' Liberty Reserve. Oprichter Arthur Budovsky had een bankrekening bij Barclays.

Volgens bronnen wordt Barclays nergens van beschuldigd, zo meldt persbureau Reuters zondag. 

Budovsky zou in 2009 een Spaanse bankrekening bij Barclays hebben geopend. Barclays werd vorige week geïnformeerd over het onderzoek en werkt mee, aldus een woordvoerder. Budovsky werd op 24 mei opgepakt in Spanje, maar woonde in Nederland.

Grote sommen geld

Liberty Reserve had zeker 1 miljoen klanten over de hele wereld, van wie minstens 200.000 in de Verenigde Staten. Het bedrijf werd vorige week opgedoekt omdat Liberty Reserve ervan werd verdacht 6 miljard dollar van criminelen te hebben witgewassen. Zij konden geld vrij en anoniem rondschuiven, zo zeggen de aanklagers. Zeven bestuurders en werknemers zijn aangeklaagd. Er vonden ook arrestaties plaats in New York en Costa Rica.

Bij de onderneming zou onder meer geld zijn witgewassen dat was verdiend met kinderporno, drugssmokkel, verkoop van illegale en criminele software en gestolen privégegevens.

Klanten van het bedrijf moesten een naam, een geboortedatum en een adres invullen, maar hoefden verder geen bewijs van hun identiteit te tonen. De transacties vonden plaats in een digitale valuta, die vergelijkbaar is met de bitcoin. De valuta van Liberty Reserve hield echter geen verband met de bitcoin.

Volgens de aanklagers gaat het om de grootste witwaszaak in de geschiedenis.