eleggers maken zich op voor een beursweek die vooral zal worden bepaald door het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en de officiële banencijfers uit de Verenigde Staten op vrijdag. 

Ook komt er een groot aantal macrocijfers naar buiten.

De beurzen gingen vrijdag omlaag door zorgen dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid kan gaan afbouwen, mocht de Amerikaanse economie duurzaam herstel laten zien.

Het banencijfer is daarom van groot belang omdat bij een beter dan verwacht resultaat de Fed sneller geneigd zal zijn de steun te verminderen. Economen gaan in doorsnee uit van een banengroei in mei met 168.000.

De werkloosheid in de VS blijft naar verwachting onveranderd op 7,5 procent. De Fed heeft eerder al gezegd de rente op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent te zullen handhaven als de werkloosheid meer dan 6,5 procent bedraagt.

ECB

De ECB maakt een dag eerder het rentebesluit bekend. In mei verlaagde de centrale bank de rente met een kwart procentpunt tot 0,5 procent, de laagste stand ooit. ECB-president Mario Draghi liet toen weten bereid te zijn meer stappen te ondernemen om de Europese economie en de kredietmarkten te ondersteunen. Economen denken echter niet dat de rente deze week verder verlaagd zal worden.

Ook komen deze week belangrijke cijfers naar buiten over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie en de dienstensector. Verder worden gegevens gemeld over de bouwuitgaven en de fabrieksorders in de VS.

Europa

Uit Europa komen ook cijfers over de industrie en de dienstensector. Woensdag komt een bericht naar buiten over de economie van de eurozone en de detailhandelsverkopen in het eurogebied. Uit Duitsland worden cijfers gemeld over de productie en de industriële orders.

Op het Damrak in Amsterdam zal supermarktconcern Ahold in de belangstelling staan. Het bedrijf maakt dinsdag de cijfers over het eerste kwartaal bekend. Het CBS komt deze week met data over de inflatie en de industriële productie naar buiten.