De aandelenmarkten in New York stonden vrijdag op verlies.

Sterke cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de industrie werden door beleggers afgezet tegen de mogelijkheid dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid kan gaan terugschroeven.

De Dow-Jonesindex noteerde tegen het einde van de handel 0,5 procent lager op 15.245 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 1644 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 3481 punten.

De S&P ligt op koers voor de zevende maand met winst op rij en ging in de maand mei met 2,9 procent omhoog. Afgelopen maand werden records neergezet door de graadmeter.

Consumenten

Het consumentenvertrouwen in de VS is in mei naar het hoogste niveau gestegen in bijna 6 jaar. Verder bleek dat de industrie rond Chicago in mei krachtig is gegroeid, na een krimp een maand eerder.

Amerikaanse consumenten gaven in april wel onverwacht minder uit dan een maand eerder. De bestedingen namen met 0,2 procent af, terwijl was gerekend op een stabilisering.

Voorzichtig

Fed-voorzitter Bernanke heeft gezegd dat de omvang van het steunprogramma kan worden verminderd als de Amerikaanse economie overtuigend groeit. Beleggers zijn daarom nu een beetje voorzichtig en houden hun kruit droog of nemen wat winsten.

Het aandeel Dell klom 1 procent. De computerfabrikant raadt zijn aandeelhouders aan het bod van oprichter en bestuursvoorzitter Michael Dell en investeerder Silver Lake te accepteren.

Zij willen het bedrijf voor 24,4 miljard dollar van de beurs halen. Het bod is niet onomstreden. Aandeelhouders van Dell hebben een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen omdat zij vinden dat het concurrerende bod van miljardair Carl Icahn beter is.

De onlinevideotheek Netflix ging 1,9 procent omhoog na een bericht dat het aandeel wordt opgenomen in de Nasdaq 100 Stock Index in juni.

Euro

De euro was 1,2989 dollar waard, tegen 1,2962 dollar bij sluiting van de Europese aandelenmarkten. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 91,73 dollar per vat.

Brentolie zakte 1,9 procent tot 100,28 dollar. Oliekartel OPEC liet na overleg in Wenen weten het productieplafond voor de rest van dit jaar te handhaven op 30 miljoen vaten per dag.