De Nederlandse onderneming Kendrion raakt een Europese boete van 34 miljoen euro niet kwijt.

De producent van elektromagnetische componenten kan wel proberen een schadevergoeding te krijgen voor het feit dat het proces niet binnen een redelijke termijn is gevoerd.

Dat stelde een belangrijk adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag. Meestal volgen de rechters zijn advies.

Kendrion kreeg de boete in 2005 wegens verboden prijsafspraken over plastic zakken voor de industrie in Nederland en België. Het bedrijf verloor in 2011 in hoger beroep maar ondernam toen opnieuw stappen. Volgens Kendrion was alleen een voormalige dochteronderneming betrokken.

Kendrion liet donderdag desgevraagd weten de opmerkingen van de adviseur met de advocaat te bekijken. Concreter wilde topman Piet Veenema niet zijn. Hij verwacht een uitspraak van het Europees Hof eind dit jaar of begin volgend jaar.

Teleurstelling

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is de boete een ''dikke teleurstelling'', zo zei hij donderdag.

Muller spreekt van een idiote, onvoorstelbare gebeurtenis. Kendrion wordt volgens hem nu helemaal gepakt, terwijl het een (voormalig) dochterbedrijf was waar de zaken zich afspeelden. ''Als jij een overtreding maakt met een auto gaan ze ook niet je huis belasten'', aldus Muller.