De Europese aandelenbeurzen herpakten zich donderdag na de verliezen op woensdag.

Beleggers lieten zich niet kisten door een fors verlies op de Japanse beurs en lieten ook tegenvallende macrocijfers uit de Verenigde Staten van zich afglijden.

PostNL boekte de sterkste koersstijging sinds 5 maart en was de uitblinker bij de hoofdfondsen in Amsterdam.

De AEX-index sloot 0,4 procent hoger op 367,69 punten en de MidKap eindigde onveranderd op 542,78 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 0,8 en 0,6 procent, de FTSE in Londen pluste 0,5 procent.

Halverwege de middag werd een nieuwe schatting bekendgemaakt van de economische groei in de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 2,4 procent is gegroeid.

In een eerste raming werd nog een groei van 's werelds grootste economie gemeld van 2,5 procent. Economen hadden verwacht dat dit cijfer onveranderd zou blijven.

Uitkeringen

Rond dezelfde tijd werd duidelijk dat 354.000 Amerikanen vorige week voor het eerst een uitkeringsaanvraag hebben ingediend, waar economen rekenden op 340.000 stuks.

Wel was de ontwikkeling van de Amerikaanse consumentenbestedingen, goed voor ruim 70 procent van de economie, positief. De uitgaven stegen in het eerste kwartaal met 3,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Economen voorzagen een stijging van 3,3 procent.

PostNL

PostNL sloot met een winst van 5,6 procent. Handelaren zagen geen directe aanleiding voor de koerswinst. Aegon was eveneens in trek. De verzekeraar pakte een winst van 4,5 procent. Volgens analisten zijn de traag stijgende rentes gunstig voor zowel Aegon als voor Delta Lloyd (plus 2,5 procent).

Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,3 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Vastgoedbedrijf Corio volgde met een min van 1,8 procent.

Cryo-Save

Cryo-Save klom 6,5 procent. Topman Arnoud van Tulder vertrekt per 1 juni bij de stamcelbank wegens persoonlijke redenen. Het bedrijf liet ook weten dat grootaandeelhouder Salveo oproept tot een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Het Luxemburgse Salveo nam onlangs een belang van 27 procent in de onderneming.

De euro was 1,3039 dollar waard, tegen 1,2940 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 93,79 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder, op 102,65 dollar per vat.