Topman Arnoud van Tulder vertrekt per 1 juni bij de Nederlandse stamcelbank Cryo-Save. Van Tulder stapt op wegens persoonlijke redenen, zo maakte Cryo-Save donderdag bekend.

De onderneming gaat direct op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter, zo meldde het. In een afzonderlijke persverklaring laat het bedrijf ook weten dat grootaandeelhouder Salveo oproept tot een buitengewone vergadering van aandeelhouders.

Het Luxemburgse Salveo Holding, dat met het in Zwitserland gevestigde Salveo Biotechnology eveneens een stamcelbank bezit, nam onlangs een belang van 27 procent in de onderneming. De buitengewone aandeelhoudersvergadering zal waarschijnlijk in juli plaatsvinden.

Salveo en Cryo-Save beginnen overigens ook gesprekken over een strategische samenwerking, waarbij ook wordt gekeken naar bepaalde wetenschappelijke en medische projecten.

AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt de stamcelbank ondertussen scherp in de gaten te houden. Het is de toezichthouder opgevallen dat de koers van het aandeel fors opliep, een dag voordat het bedrijf het vertrek van zijn topman aankondigde.

''Uiteraard hebben we dit gezien en heeft het onze aandacht'', aldus een woordvoerder. ''We zitten nu in een vooronderzoeksfase. Als daaruit genoeg aanwijzingen komen voor nader onderzoek zal dat zeker niet nagelaten worden.'' De zegsman wilde niet aangeven of er al met het bedrijf is gesproken.