Nasdaq heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC over onregelmatigheden bij de beursgang van Facebook vorig jaar.

Het beursbedrijf betaalt een boete van 10 miljoen dollar (7,7 miljoen euro), maakte het woensdag bekend.

De beursgang van Facebook was niet alleen wat betreft de koersontwikkeling een deceptie voor beleggers, maar verliep ook in technisch opzicht allesbehalve vlekkeloos.

De ordersystemen van Nasdaq bleken de grote belangstelling van beleggers op de eerste handelsdag niet aan te kunnen.

Voorbereid

De SEC is van mening dat Nasdaq slecht was voorbereid op wat vooraf al was bestempeld als een van de grootste beursgangen ooit. ''Beurzen hebben de plicht om ervoor te zorgen dat hun systemen en procedures, ook bij onvoorziene situaties, robuust zijn en toereikend om een beursgang zonder verstoring van de markt te laten verlopen'', aldus de SEC.

Bovendien heeft het beursbedrijf vervolgens een reeks verkeerde beslissingen genomen en daarbij de regels overtreden, aldus de toezichthouder. De boete die Nasdaq betaalt, is volgens de SEC de hoogste die ooit is opgelegd aan een beursuitbater.

Nasdaq trok eerder al de portemonnee om gedupeerde beleggers te compenseren. Het bedrijf stelde daar vorig jaar in totaal 62 miljoen dollar voor beschikbaar.