De Duitse uitbater van bouwmarkten en tuincentra Hornbach heeft flink last van de recessie en de langdurige winter in Europa. 

Het concern zag in het afgelopen boekjaar, dat op 28 februari afliep, de winst met bijna eenvijfde afnemen tot 77 miljoen euro. De omzet steeg wel met 0,8 procent tot 3,23 miljard euro.

Dat maakte Hornbach dinsdag bekend. Dat de inkomsten ondanks de zwakke economie en ongunstige weersomstandigheden licht zijn toegenomen, is te danken aan nieuwe vestigingen die het afgelopen jaar werden geopend.

Wanneer de bijdrage van die winkels niet wordt meegerekend, is sprake van een omzetdaling met 1,4 procent. Hornbach heeft 138 vestigingen, waarvan negen in Nederland.

Moeizaam

Ook de eerste maanden van het nieuwe boekjaar verliepen ongekend moeizaam, zei bestuursvoorzitter Albrecht Hornbach.

''De winter, die in sommige delen van Europa tot in mei heeft geduurd, heeft de vraag van klanten in de Europese doe-het-zelfsector letterlijk bevroren. Wij hebben nog nooit zo'n begin van een nieuw financieel jaar meegemaakt'', aldus de topman.

Schade

Hornbach vertrouwt erop dat het bedrijf de schade later in het jaar zal kunnen inhalen. Wel is de bouwmarktketen voorzichtig in zijn financiële vooruitzichten voor 2013/2014.

De omzet, inclusief die van drie nieuwe vestigingen die Hornbach denkt te openen, zal naar verwachting iets groeien. De operationele winst komt waarschijnlijk uit op of iets onder het niveau van het afgelopen jaar.