Shell zou graag zien dat Australië meer tijd en geld steekt in vakopleidingen en in technologische ontwikkelingen. Die oproep deed bestuursvoorzitter Peter Voser maandag tijdens een bezoek aan de stad Brisbane.

Een vergelijkbare oproep deed de directeur van Shell Nederland, Dick Benschop, eerder deze maand op NUzakelijk.nl. 

Shell kampt net als de meeste andere olieconcerns met een tekort aan hoogopgeleid personeel en met oplopende kosten. De gasindustrie in Australië krijgt steeds meer concurrentie vanuit Noord-Amerika, Azië en Oost-Afrika en heeft daarom de juiste regelgeving en een passend fiscaal beleid nodig, stelt Voser.

''Oplopende kosten zijn een grote uitdaging geworden voor bedrijven die hier actief zijn. Ook is er de onvermijdelijke uitdaging om gebieden voor verschillende doeleinden te gebruiken.''

Voser herhaalde dat Shell de komende 5 jaar 30 miljard dollar zal investeren in Australië. Het concern werkt samen met het Amerikaanse Chevron en het Australische Woodside Petroleum aan een vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) project en Shell ontwikkelt zelf de Prelude, een drijvende aardgasfabriek.

Het Prelude-project zal naar schatting 45 miljard Australische dollar toevoegen aan het bruto binnenlands product van het land en meer dan 12 miljard Australische dollar aan belastinginkomsten.

Gasvelden

Shell probeerde ook voet aan de grond te krijgen in Oost-Afrika, waar de afgelopen jaren grote gasvelden zijn gevonden. Een jaar geleden werd het bedrijf in een overnamestrijd rond het Britse Cove Energy, dat een belang heeft in een van die velden, afgetroefd door het Thaise PTT.

Zakenkrant Wall Street Journal schreef maandag dat ook een tweede poging is mislukt. Shell wilde een belang in een gasveld voor de kust van Mozambique kopen van Anadarko Petroleum, maar volgens de krant is dat afgeketst omdat de prijs te sterk is gestegen.