Beleggers kijken de komende weken met meer dan normale belangstelling naar cijfers over de Amerikaanse economie. 

Nu duidelijk is dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid afbouwt als de economie aantrekt, kunnen tekenen van herstel het enthousiasme op de aandelenmarkten temperen.

Afgelopen week bleek duidelijk hoe sterk de recente aandelenrally steunt op het stimuleringsbeleid van de Amerikaanse centrale bank. Nadat Fed-president Ben Bernanke woensdag had aangegeven dat het beleid kan worden teruggeschroefd als de economie verbetert, zakten de koersen wereldwijd in.

Daarmee kwam in ieder geval voorlopig een einde aan de opmars van de beurzen, die bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500-index 20 procent hoger zette dan aan het begin van het jaar.

Twijfel

Het optimisme onder beleggers heeft plaatsgemaakt voor twijfel, nu het einde van het steunbeleid dichterbij lijkt te komen. Over het algemeen wordt er niet op gerekend dat de maatregelen al op korte termijn worden teruggeschroefd, maar Bernanke kan zijn exitstrategie de komende weken wel steeds meer vorm gaan geven.

Komende week komen er niet veel cijfers naar buiten die de opvattingen van de Fed zullen beïnvloeden. De meeste aandacht gaat waarschijnlijk uit naar het wekelijkse cijfer over de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen. 

Aanvragen

Dat cijfer wordt donderdag gepubliceerd. Vorige week bleken de aanvragen wat sterker te zijn gedaald dan verwacht. Een nieuwe afname kan erop wijzen dat de arbeidsmarkt verder herstelt.

Donderdag wordt daarnaast een nieuwe raming gepresenteerd voor de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Ook komen er deze week cijfers over de huizenmarkt en het consumentenvertrouwen in de VS naar buiten.

Banenrapport

Volgens analisten werpt echter vooral het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat op 7 juni verschijnt, zijn schaduw vooruit. Daaruit moet blijken hoe de arbeidsmarkt zich deze maand heeft ontwikkeld en of de werkloosheid verder is gedaald. 

Die kwam in april uit op 7,5 procent en de Fed heeft eerder aangegeven dat de huidige lage rente wordt gehandhaafd zolang de werkloosheid niet lager is dan 6,5 procent.

Europa

In Europa gaat de aandacht uit naar cijfers over de werkloosheid en de inflatie in Duitsland op woensdag en de eurozone op vrijdag. Verder wordt donderdag de recente stand van het consumentenvertrouwen in de eurolanden gemeld.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft maandag aan hoe het met het producentenvertrouwen in Nederland gaat.

De beurzen op Wall Street zijn maandag gesloten vanwege Memorial Day.