Op vier plaatsen in het land hebben zich zaterdagmiddag in totaal ruim duizend mensen verzameld voor een demonstratie tegen de Amerikaanse multinational Monsanto, die producten maakt voor de landbouw.

De betogingen in Wageningen, Amsterdam, Den Haag en Bergschenhoek zijn om 14.00 uur begonnen.

Volgens woordvoerders van de organisatie waren voor aanvang de meeste mensen in Wageningen opgekomen: 1500 tot 2000 man. In Amsterdam ging het om circa 1000 mensen en in Den Haag 60. Van Bergschenhoek is geen aantal bekend.

Monsanto geniet vooral onder tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen een slechte reputatie. Het concern is zaterdag ook in tientallen andere landen het mikpunt van protestdemonstraties.

Genetische gemanipulatie

De actievoerders verwijten de multinational, die grote invloed wordt toegedicht op politiek en wetenschap, onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met de bestrijdingsmiddelen en de genetische gemanipuleerde gewassen die het produceert.

Het van oorsprong chemische bedrijf is bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als maïs en soja die op hun beurt weer bestand zijn tegen Roundup. Het gif wordt ook in Nederland gebruikt om onkruid te verdelgen en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van grondwater.

Bekijk de lezersfoto's op NUfoto