Klacht in VS tegen oliemaatschappijen

Een handelsonderneming uit Chicago, Prime International Trading, heeft in New York een klacht ingediend tegen de oliemaatschappijen Shell, BP en Statoil.

De klager meent dat de drie energiegiganten met opzet verkeerde en misleidende informatie hebben verstrekt aan het agentschap Platts, dat olieprijzen registreert. De prijzen van Platt worden gebruikt in de internationale handel.

Prime International Trading verhandelde naar eigen zeggen olie met afspraken over het toekomstige tijdstip van de transactie. Van deze 'futures' gingen er volgens Prime honderdduizenden over de toonbank. Maar de prijzen van de futures blijken nu mogelijk gebaseerd te zijn op een verkeerde inschatting.

De klacht bij een federale rechtbank in New York is gebaseerd op recent onderzoek van de Europese Commissie. Functionarissen van de EC hebben half mei invallen gedaan bij de drie oliebedrijven omdat de verdenking was gerezen dat grote oliemaatschappijen sjoemelden met de prijzen die ze aan Platts doorgaven.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie