De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Ook het consumentenvertrouwen neemt toe.

De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het Duitse federale bureau voor de statistiek vrijdag publiceerde.

Het cijfer komt overeen met een eerdere raming en de gemiddelde verwachting van economen. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de Duitse economie nog met 0,7 procent.

Op jaarbasis liet de grootste economie van Europa in het eerste kwartaal een krimp zien van 0,2 procent, zoals eerder werd gemeld.

De Duitse economie werd in het afgelopen kwartaal vooral gesteund door de consumentenbestedingen, die met 0,8 procent klommen. De bouwsector had juist last van het koude weer en liet een productiekrimp zien van 2,1 procent. De investeringen daalden met 1,5 procent door onzekerheid bij bedrijven over de economische crisis.

Export

De export van Duitsland ging met 1,8 procent omlaag en de import daalde met 2,1 procent.

ING-econoom Carsten Brzeski liet in een reactie weten dat de Duitse consument een belangrijke aanjager van de groei is geweest, maar dat niet mag worden verwacht dat de Duitsers ineens ,,winkelverslaafden'' worden. Dus blijft voorzichtigheid geboden, aldus de econoom.

De Duitse centrale bank maakt volgende maand nieuwe economische groeivoorspellingen bekend. In december gaf de Bundesbank aan voor dit jaar een groei te verwachten van 0,4 procent.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in Duitsland zal in juni bovendien naar het hoogste niveau in bijna 6 jaar stijgen, zo meldt marktonderzoeker GfK.

GfK voorspelt dat zijn vertrouwensindex komende maand stijgt naar een stand van 6,5, van 6,2 in mei. Dat zou het hoogste niveau zijn sinds september 2007. Economen verwachten daarentegen gemiddeld dat de index in juni stabiel blijft op 6,2.

Volgens GfK wordt het sentiment ondersteund door de lage werkloosheid, de solide loonakkoorden en de afzwakkende inflatie. Dit stimuleert Duitse huishoudens om extra uit te geven, aldus de onderzoekers.

Ondernemers

Ook het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei gestegen. Dat maakte onderzoeksinstituut Ifo vrijdag bekend.

De vertrouwensindex, die maandelijks wordt samengesteld op basis van een onderzoek onder 7000 ondernemers, kwam in mei uit op 105,7 punten, tegen 104,4 punten een maand eerder.

Het is de eerste stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen sinds februari. Economen hadden gemiddeld verwacht dat de stand onveranderd zou blijven ten opzichte van de voorgaande maand.

Werkloosheid

De werkloosheid in Duitsland staat op 6,9 procent, het laagste niveau in bijna 20 jaar. Onlangs sloten bonden en werkgevers in de Duitse metaal- en elektrosector een akkoord over een flinke loonstijging voor de grootste bedrijfstak van Duitsland met 3,7 miljoen werknemers.

Vrijdag bleek dat de Duitse economie in het eerste kwartaal met 0,1 procent is gegroeid op kwartaalbasis. Die groei was bijna uitsluitend te danken aan de hogere consumentenbestedingen.

GfK baseert het cijfer op onderzoek onder circa 2000 mensen.