Detacheerder Brunel heeft het onderzoek naar boekhoudkundige onregelmatigheden bij zijn Amerikaanse activiteiten afgerond. Er zijn geen nieuwe zaken aan het licht gekomen.

Wel leidt de affaire tot een herziening van de jaarcijfers over 2011 en 2012. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De winst voor rente en belastingen over 2011 is met 3,5 miljoen euro naar beneden bijgesteld tot 61,7 miljoen euro. Dat bedrag is opgeteld bij het resultaat over 2012, maar daar is vervolgens weer 1,8 miljoen euro van afgetrokken als gevolg van een extra afboeking en door de kosten van het onderzoek.

Volgens Brunel zijn de onregelmatigheden in de boeken terug te voeren op één persoon. ''Wij hadden een controller op een positie gezet die hij niet aankon'', zei bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld in een toelichting tegen AFN. Pas na anderhalf jaar werd ontdekt dat de Amerikaan foutieve cijfers rapporteerde.

De man heeft ook een greep in de kas gedaan, en is sinds februari voortvluchtig, zei Van Barneveld. Er is een bedrag van 350.000 euro zoek.

Positief

De bekendmaking van detacheerder Brunel is positief. Dat meldde effectenhuis KBC in een reactie.

''Het is een en al opluchting, het is duidelijk een eenmalig incident'', aldus analist Margo Joris. Volgens haar is de affaire nu over. ''Beleggers hoeven geen schrik meer te hebben'', benadrukte ze.

KBC hanteert een buy-advies op het aandeel Brunel, met een koersdoel van 40 euro. 

Vooruit

Volgens analist Gert Steens van SNS Securities kan Brunel weer vooruit. Steens wijst erop dat het aandeel Brunel aantrekkelijker geprijst is dan dat van de Duitse branchegenoot Bertrandt, terwijl de vooruitzichten voor groei vergelijkbaar zijn en het risicoprofiel beperkter is.

Sinds de aankondiging van de onregelmatigheden in de Amerikaanse boekhouding is Brunel bovendien 25 procent achtergebleven bij Bertrandt, aldus Steens. Hoewel er na de publicatie van de uitkomsten van het onderzoek sprake was van herstel, zit er volgens hem nog wel enige rek in de koers. SNS adviseert beleggers dan ook aandelen Brunel te kopen.

Brunel stond donderdag om 9.40 uur 0,4 procent in de min op 34,30 euro.