De Britse prijsvechter easyJet heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar het verlies bijna gehalveerd, onder meer geholpen door een sterke vraag naar reizen naar warme bestemmingen door de koude winter in Groot-Brittannië en Noord-Europa.

Dat blijkt uit cijfers die easyJet woensdag bekendmaakte.

De luchtvaartmaatschappij leed een verlies voor belastingen van 61 miljoen pond (71,9 miljoen euro), tegen een verlies van 112 miljoen pond in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet klom met ruim 9 procent tot 1,6 miljard pond.

De eerste helft van het gebroken boekjaar is traditioneel verlieslijdend voor het bedrijf, dat zijn winsten behaalt in de tweede jaarhelft met daarin de drukke zomerperiode. EasyJet is na Ryanair de grootste prijsvechter van Europa.

Ryanair

De plaatsvervangend topman van de Ierse rivaal Ryanair, Michael Cawley, liet woensdag in een interview weten dat de passagiersgroei in de periode tussen 2015 en 2018 sterker zal stijgen dan het bedrijf eerder had voorspeld. Hij rekent nu op een jaarlijkse groei van minstens 8 procent, terwijl in maart nog werd uitgegaan van 5 procent.

Ryanair hoopt zijn aandeel op de Europese markt voor korte vluchten binnen 10 jaar uit te breiden van de huidige 12 procent naar 20 procent. De groei zal vooral ten koste gaan van de grote Europese luchtvaartmaatschappijen, aldus de prijsvechter.