De Europese aandelenmarkten zijn woensdag na een wisselvallige handelssessie met overwegend kleine winsten gesloten. In Amsterdam bereikte de AEX-index de hoogste stand van het jaar.

Uiteindelijk sloot de AEX 0,7 procent in de plus op 366,07 punten, de hoogste slotstand van 2013. De MidKap steeg 0,3 procent tot 548,28 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen met winsten tussen de 0,1 en 0,4 procent de handel uit.

Marktkenners spraken van een rustige handelsdag, met tegenvallende economische cijfers. Zo zitten Nederland en Frankrijk in een recessie terwijl Europees zwaargewicht Duitsland slechts een minieme groei laat zien.

ING was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,5 procent. Grootste daler was telecomconcern KPN met een verlies van 2,3 procent na afronding van de claimemissie van circa 3 miljard euro. Shell zakte 0,4 procent, de eerste handelsdag nadat bekend werd dat de Europese Commissie invallen bij het bedrijf en branchegenoten Statoil en BP heeft gedaan vanwege mogelijke prijsafspraken en manipulatie van de olieprijs.

Roto Smeets

Het aandeel Roto Smeets was een opvallende winnaar met een plus van 9,6 procent. De drukkerijen van het bedrijf bleken in het eerste kwartaal beter te hebben gedraaid dan een jaar geleden. Roto rekent op een beter bedrijfsresultaat in 2013, bij gelijkblijvende omstandigheden, dan in 2012.

HSBC won in Londen 1,1 procent. Bij de Britse bank gaan tot 14.000 banen verloren door een extra besparingsronde. Met de tweede forse ingreep sinds zijn aantreden in 2011 wil bestuursvoorzitter Stuart Gulliver de bank winstgevender maken. Gulliver schrapte al 46.000 banen.

Frankfurt

In Frankfurt daalde het Duitse staalconcern ThyssenKrupp 1,7 procent. De onderneming heeft in het eerste kwartaal honderden miljoenen euro's verlies geleden. ThyssenKrupp liet weten het aantal administratieve functies met 3000 terug te brengen tot 12.000.

De euro had te lijden onder de zwakke macrocijfers uit de eurozone en was 1,2859 dollar waard, tegen 1,2970 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 93,52 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 102,32 dollar.