Functionarissen van de Europese Commissie zijn binnengevallen bij oliebedrijven in twee EU-lidstaten. Brussel vermoedt dat de ondernemingen met prijzen sjoemelden.

De onaangekondigde inspecties vonden deze dinsdag plaats, aldus een verklaring van de commissie. Op verzoek van Brussel werden ook inspecties uitgevoerd in een niet EU-land dat wel deel uitmaakt van de zogenoemde Europese Economische Ruimte. Het gaat dan om IJsland, Noorwegen of Liechtenstein.

De onderzochte bedrijven zijn actief in en leveren diensten aan de sectoren voor ruwe olie, olieproducten en biobrandstoffen. De Europese Commissie maakt nooit bekend in welke landen en bij welke bedrijven de invallen zijn geweest.

Olieconcern Shell liet weten ''volledige medewerking'' te verlenen aan het onderzoek, maar wilde om ''juridische redenen'' verder niet op de zaak ingaan.

Het Noorse Statoil bevestigde dat het een van de bedrijven is waar de commissie een inval heeft gedaan en zei ook aan het onderzoek mee te werken. Ook BP zei dat het onderwerp is van het onderzoek van de Europese Commissie en liet weten volledige medewerking te verlenen.