Een Amerikaans hedgefonds dringt aan op splitsing van het Japanse elektronicaconcern Sony. Dat berichtte The New York Times dinsdag op gezag van bronnen die bekend zijn met de situatie.

Het fonds, Third Point onder leiding van Daniel Loeb, zou een belang van 6,5 procent hebben opgebouwd. Het zou topman Kazuo Hirai van Sony dinsdag in een brief hebben opgeroepen een deel van zijn entertainmentdivisie af te splitsen en naar de beurs te brengen.

Volgens Loeb kan Sony zich beter toeleggen op het maken van elektronica. Het afstoten van de film- en muziektak zou daarbij helpen, meent hij. Zelf heeft Sony al laten weten dat het een verkoop niet ziet zitten omdat de entertainmentdivisie een belangrijke bijdrage levert aan de groei van het elektronicaconcern.

Concurrentie

Sony heeft de afgelopen jaren veel terrein verloren op de concurrentie. Als bedenker van populaire gadgets is de uitvinder van onder meer de walkman al jaren geleden ingehaald door Apple, en op de televisiemarkt zijn Samsung en LG hun concurrent voorbij gestoken.

Vorige week kon Sony voor het eerst in 5 jaar een jaarwinst rapporteren. Dat was echter vooral te danken aan de zwakke yen en aan kostenbesparingen.